V-ați întrebat vreodată de cât timp are nevoie un olar pentru a face un obiect din ceramică lucrat manual? Ei bine, în timp ce fiecare ceramist, individual, utilizează diferite metode de producție, care vor varia timpul alocat pentru fiecare obiect în parte,  există câteva caracteristici comune pentru toți ceramiștii.

  1. Procesul de fabricare în mai multe etape

Toți ceramiștii folosesc un proces de fabricare în mai multe etape. Datorită naturii schimbătoare a argilei pe măsură ce se usucă, trebuie să se realizeze diferite procese, în anumite momente. Atașarea unui mâner, de exemplu, nu se poate face dacă vasul este prea uscat, deoarece se va sparge,  sau prea umed, deoarece vasul trebuie să-și mențină forma atunci când mânerul este fixat pe el.  Chiar dacă un ceramist face un pahar de lut foarte simplu, fără mânere sau decorațiuni, cel mai probabil acesta tot va netezi în continuare obiectul cu un burete atunci când se usucă pentru a îndepărta marginile ascuțite înainte de a-l introduce  în cuptor.

Majoritatea ceramiștilor folosesc două procese de ardere: o dată  o ardere de bisque care poate ajunge la temperaturi de 950 grade Celsius și  o a doua ardere care  se realizează după ce glazura a fost aplicată. Arderea glazurii are nevoie de o temperatură mai mare,  pentru gresie și porțelan, fiind necesară o temperatură de ardere de 1300 grade Celsius.

  1. Uscarea argilei încet și uniform

Argila trebuie neapărat să se usuce încet sau este în pericol de crăpare,  pe măsură ce se usucă. Dacă o zonă a unui vas se usucă înainte de o altă zonă, se exercită forțe asupra argilei și secțiuni precum gura și mânerele se pot desprinde  de corpul principal al vasului sau pot apărea fisuri la bazele acestuia. Fisurile care apar la uscare sunt aproape imposibil de reparat, deci este esențial că vasele să fie uscate încet și uniform.

  1. Timpul necesar pentru încălzirea și răcirea cuptorului

Deoarece cuptorul trebuie să ajungă la temperaturi atât de ridicate, este nevoie de foarte mult timp pentru a se încălzi și a se răci. Multe cuptoare mari au nevoie de zile pentru a se încălzi și a se răci înainte de a putea fi deschise. Este foarte periculos să deschideți un cuptor înainte de a se răci complet, deoarece sunt  temperaturi ridicate  în interior. Dacă un cuptor este deschis înainte de a ajunge la temperatura camerei, vasele din interior vor fi expuse la aer rece care provoacă șocuri termice – crăpături și defecțiuni la glazură.