Culoarea în ceramică

Toată culoarea din ceramică este creată în esență din materiale precum carbonații și oxizii metalici. Acestea sunt extrase din materiale naturale sau create sintetic folosind procese chimice. Culorile sunt vândute ceramiștilor sub formă de pulberi, iar atunci când ceramistii  le amestecă în cantități mici cu argilă sau cu o glazură de bază și le supun unei  temperaturi ridicate, se produce culoarea.

Cum se adaugă culoarea pentru ceramică?

Ceramistii adaugă culoare ceramicii în două moduri:

Prima cale este în lut. Carbonații și oxizii metalici fie găsiți în mod natural în argilă, fie adăugați ulterior dau argilei culoarea sa distinctă. Argila roșie (teracotă), de exemplu, este colorată în mod natural cu oxid de fier roșu. Oxizii metalici pot fi adăugați în argilă albă pentru a da culori strălucitoare care creează culoare fără adăugarea unei glazuri.

Un alt mod în care culoarea poate fi creată în ceramică este prin adăugarea de oxizi metalici la glazură. În timpul procesului de ardere, glazura se topește cu oxizii pentru a crea un material sticlos, colorat, care se îmbină cu corpul de lut al vasului.

Probleme în utilizarea culorilor din ceramică

Mulți dintre acești oxizi sunt foarte toxici și pot provoca daune oamenilor care le exploatează. Cobaltul care conferă culoarea albastră în ceramică este unul dintre cele mai nocive pentru mediu și pentru oamenii care lucrează pentru a-l exploata. Mineritul de cobalt a fost legat de încălcări ale drepturilor omului, evacuări forțate din terenuri și poluarea mediului a solului, aerului și apei.

În prezent se lucrează cu glazuri non-toxice, create special pentru utilizarea acestora pe vase care pot fi utilizate în prepararea alimentelor.