Reciclarea cenușii de lemn în glazură

Reciclarea cenușii de lemn în glazură

Cenușa din lemn ars și paie a fost folosită pentru a glazură vasele de peste 3500 de ani. Se crede că glazurile de cenușă de lemn își au originea în China, atunci când o parte din cenușa din cuptorul pe lemne a căzut accidental pe vase. Cenușă s-a transformat în  glazură atunci când s-a topit la temperaturi ridicate. Sesizând aspectul mult mai lucios și rezistență mult mai mare a vaselor,   olarii au început apoi practica de a amesteca cenușă de lemn, lut și apă pentru a face o glazură. Mineralele naturale și metalele din cenușa de lemn dau culoarea glazurii. Cenușa din coji de orez, de exemplu, face o glazură care este alb cremos.

Cum face, de fapt, din cenușa de lemn o glazură?

Cenușa de lemn este compusă în principal din carbonat de calciu, care este un ingredient cheie în multe rețete de glazură. Glazura trebuie încălzită la cel puțîn 1170 grade Celsius, în cuptor, pentru a topi cenușa într-o glazură. Această este temperatura utilizată pentru a face gresie și ceramică de porțelan,  și acesta este motivul pentru care nu întalnim glazuri  din cenușă pe ceramică de lut, care este creată  la temperaturi mai scăzute.

Cenușa de lemn conține, de asemenea, carbonat de potasiu, fosfați și urme de alte metale care pot colora glazură atunci când este arsă. Fiecare cenușă are o compoziție chimică ușor diferită, în funcție de factori precum planta din care provine cenușa și în ce sol a crescut planta. Acest lucru înseamnă că glazurile care conțin cenușă de lemn pot fi imprevizibile și chiar pot da rezultate diferite în cadrul aceluiași lot.